Home » , , , , , , » Jom Amalkan Diet Rasulullullah Sewaktu Berbuka Dan Bersahur

Jom Amalkan Diet Rasulullullah Sewaktu Berbuka Dan Bersahur

Diet Rasulullullah Contoh Terbaik Sewaktu Berbuka Dan Bersahur Sepanjang RamadhanMengambil makanan berkhasiat sangat penting terutama dalam pemakanan seharian. Apatah lagi sepanjang Ramadan semua individu perlu memilih menu seimbang terutama ketika berbuka dan bersahur bagi mengekalkan tenaga seharian.

Bagi kanak-kanak yang mula belajar berpuasa pula, ibu bapa memainkan peranan penting bagi memastikan semua gizi lengkap dalam hidangan berbuka dan bersahur dapat diberikan kepada anak mereka.

Pendapat ini turut dipersetujui Imam Muda Asyraf atau nama sebenarnya Muhammad Asyraf Mohd Ridzuan, 32, yang mengakui dalam aspek berkaitan etika pemakanan sihat, diet Rasulullah SAW boleh dijadikan panduan dan ikutan kerana baginda contoh terbaik untuk semua. Rasulullah SAW seorang yang mementingkan khasiat dan mutu makanan diambil agar mendapat sepenuh keberkatan dan manfaat daripadanya.

“Sebab itu ada langkah yang dianjurkan Nabi Muhammad dalam pengambilan makanan ketika berbuka puasa iaitu dimulakan dengan makanan manis iaitu kurma atau tamar kering kerana dari sudut saintifik memang terbukti baik untuk kesihatan. Begitu juga ketika bersahur harus bangun walaupun hanya mengambil segelas air,” katanya. 

Semua ini perlu diajar dan diberi penerangan oleh ibu bapa kerana apa juga ilmu yang disampaikan harus bersama penerangan dan tujuan ia dilakukan. Kini, ada ibu bapa yang tidak mengambil kisah mengenai pemakanan anak-anak sedangkan pemakanan sangat penting kerana ia akan membentuk pemikiran, peribadi dan fizikal yang sihat. 

Dalam Surah An Nahl ayat 16:114 ada menyebut, “Maka makanlah yang halal lagi thoyyib (baik) daripada rezeki yang diberikan Allah kepadamu, dan syukurilah nikmat Allah, jika kamu hanya kepada-Nya menyembah”. 

“Makanan halal di sini bukan saja halal dari sudut Islam tetapi suci, bersih penyediaannya serta sumber yang halal. Dalam kisah Ashabul Kahfi mengenai tujuh pemuda yang tertidur di dalam gua selama 309 tahun, apabila sampai tempoh yang ditetapkan Allah mereka pun dibangunkan. 

“Pemuda itu terjaga kerana lapar dan ketika bangun mereka saling bertanya berapa lama mereka tertidur. Pemuda itu menyangka mereka tertidur sehari atau separuh hari saja tanpa menyedari mereka tidur dalam jangka masa yang amat lama di dalam gua. 

“Oleh kerana terlalu lapar, sebahagian daripada mereka mencadangkan agar dihantar seorang wakil untuk ke bandar bagi mencari makanan. Akhirnya mereka memilih pemuda bernama Tamlikha untuk ke kota Afsus. Kebetulan semasa melarikan diri dulu mereka membawa bersama bekalan wang perak.Walaupun dalam keadaan yang cemas dan sukar serta kelaparan, mereka masih berpesan kepada sahabat yang ditugaskan ke kota mencari makanan itu supaya memilih makanan yang bersih, halal dan berkhasiat,” ceritanya. 

Kisah ini menunjukkan betapa pentingnya sumber makanan halal dan berkhasiat untuk mendapatkan kembali tenaga. Untuk mendapatkan kembali tenaga pentingnya makanan tambahan. Malah Nabi Muhammad sendiri menjaga kesihatan sepanjang tahun dengan memilih makanan tertentu sebagai amalan. Antaranya madu, habbatus sauda malah susu juga adalah makanan Rasullullah SAW walaupun ia tidak dinyatakan secara khusus. Ketika memelihara kambing Nabi Muhammad turut mengambil susu kambing. 

“Nabi juga menggemari betis kambing namun tidaklah diambil setiap hari. Baginda makan buah-buahan dulu sebelum mengambil makanan lain. Antara buah kegemaran nabi ialah tembikai dan mentimun. Makanan berkhasiat menjadikan tubuh sihat dan bertenaga,” katanya. 

Tambah Asyraf, makanan sihat dan berkhasiat harus mula diberikan oleh ibu bapa ketika anak-anak masih kecil. Mungkin Ramadan adalah masa yang sesuai melatih mereka mengenai makanan berkhasiat. Misalnya dengan memperkenalkan mereka dengan kurma, makanan kaya karbohidrat, protein dan vitamin untuk berbuka puasa dan bersahur serta memastikan si kecil mengambil segelas susu untuk kekal bertenaga sepanjang hari. 

“Ibu bapa boleh memberitahu mengenai kandungan susu yang kaya kalsium dan menjadikan mereka mampu berpuasa sepanjang hari. Menerusi cerita yang disampaikan akan menyebabkan si kecil lebih tertarik untuk mengambil makanan sihat berbanding makanan segera atau ringan. 

“Namun semua ini bergantung kepada ibu bapa kerana merekalah yang akan menunjukkan perilaku terbaik kepada anak,” katanya. 

Ditanya mengenai ganjaran sekiranya si kecil mampu berpuasa penuh ia tidak menjadi masalah. Kanak-kanak sememangnya dilatih untuk menerima ganjaran sekiranya mereka berjaya melakukan sesuatu. Misalnya dalam pertandingan membaca al-Quran, pemenang diberikan hadiah bagi memberikan mereka semangat dan motivasi. Konsep ini boleh diterapkan ketika berpuasa. 

“Hadiah berupa ganjaran ini adalah permulaan yang menyeronokkan. Jika mereka berjaya puasa, apa salahnya berikan sesuatu supaya dengan cara ini dapat mengeratkan kasih sayang antara ibu bapa dan anak-anak seterusnya menjadi pendorong untuk mereka berusaha dengan lebih kuat,” katanya.

Iklan Berbayar 

p/s Anda juga boleh mencuba Set Ramadan Shaklee untuk membekalkan tenaga berterusan dan mengurangkan rasa lapar sepanjang berpuasa di Bulan Ramadan.

Kelebihan Set Ramadhan ini ialah ia dapat disediakan secepat 1 minit sahaja dan sesuai untuk anda yang sangat ringkas dan sibuk.

Jom dapatkan segera Set Ramadhan Shaklee. 


Untuk Order Produk Di Atas, anda bolehlah menghubungi Salina (013-278 3475), anda akan di konsult secara percuma. Terima kasih.

Kredit/Sumber: MyMetro

Share artikel ini:

PERINGATAN! Informasi di blog ini dipetik daripada pelbagai sumber dan tidak boleh dijadikan sebagai bahan rujukan utama. Pihak kami tidak akan bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah atau kemudaratan hasil daripada bacaan di blog ini Terima kasih..

0 comments:

Catat Ulasan

Please Subscribe my youtube channel. Tq.

Translate

CLOSE