Home » , , , , , » Doa Hannah, Ibu Maryam Untuk Mendapatkan Anak

Doa Hannah, Ibu Maryam Untuk Mendapatkan Anak


Doa Hannah, Ibu Maryam Untuk Mendapatkan Anak

Keluarga Imran antara keluarga yang dipilih oleh Allah dengan meninggikan darjat mereka sebagai hamba di muka bumi ini. Mereka lebih mulia daripada segala isi alam pada zamannya.

Firman Allah swt dalam surah Ali Imran, ayat 33;

"Sesungguhnya Allah memilih Adam, Nuh, keluarga Ibrahim dan keluarga Imran melebihi semua umat pada zaman mereka masing-masing."

Kisah Hanah binti Faqud, ibu Maryam terkandung di dalam al-Quran. Bapa Maryam, Imran menjadi salah satu nama surah di dalam Al-Quran iaitu surah Ali Imran. Nama Maryam juga diabadikan dengan surah Maryam.

Setelah sekian lama Hanah berkahwin dengan Imran, mereka masih belum memperoleh anak. Beliau berdoa kepada Allah swt,

"Ya Allah, kurniakanah seorang anak kepadaku."

Doanya dimakbulkan, beliau mendapat tanda-tanda hamil. Beliau gembira dan bersyukur kepada Allah swt. Beliau berdoa lagi,

"Ya Allah, semoga engkau jadikan bayi yang aku kandung ini anak yang soleh." beliau juga bernazar mahu menghantar anaknya berkhidmat di Baitulmuqaddis apabila besar nanti.

Semua sudah diaturkan oleh Allah swt, Hannah melahirkan anak perempuan dan menamakannya Maryam.

"Wahai isteriku, kamu melahirkan anak perempuan! Bagaimana dengan nazaarmu? Bolehkah anak kita ini menjadi khadam di Masjid Al-Aqsa, sedangkan dia perempuan?"

Hannah mengeluh mendengarkan pertanyaan suaminya itu.

"Ya Tuhanku, mengapa aku melahirkan anak perempuan?"

Beliau menamakan dengan panggilan Maryam, yang bermaksud pelayan Tuhan dalam bahasa mereka pada zaman itu. Beliau berdoa lagi,

"Ya Tuhanku, sesungguhnya aku menamakan anakku Maryam dan aku memohon engkau memberikan perlindungan kepadanya dan kepada keturunannya daripada syaitan yang terkutuk."

Hanah menyerahkan anaknya Maryam kepada suami ibu saudaranya, Nabi Zakaria. Ketika itu Nabi Zakaria adalah khadam di Masjid Al-Aqsa. Beliau melakukan ini atas petunjuk Allah.

Nabi Zakaria dan isterinya Hamillah pada ketika itu tidak mempunyai anak hingga usia mereka sudah lanjut usia. Mereka gembira kerana dapat menjaga Maryam seperti anaknya sendiri.

Maryam terlihat ciri-ciri wanita yang cerdas, mulia dan suci terhormat. Semua itu menunjukkan Allah swt menerima doa dan nazar ibunya.

Maryam tinggal di mihrab Masjid Al-Aqsa yang dibina oleh Nabi Zakaria. Beliau membesar menjadi anak yang taat beribadah dan menunjukkan sifat sebagai pelayan Allah. pendapat lain mengatakan, Maryam adalah seorang gadis yang suci kerana tidak pernah mengalami haid.

Suatu hari, Nabi Zakaria masuk ke mihrab Maryam dan melihat terdapat banyak makanan dan buah-buahan segar. Beliau bertanya dari mana semua ini datang. Maryam hanya menjawab,

"Semua ini makanan daripada Allah."

Doa ibu Maryam, Hannah betul-betul dimakbulkan oleh Allah. Maryam menjadi wanita terbaik pada zamannya. Darjat beliau melebihi darjat lelaki. Inilah bukti dahsyarnya doa seorang ibu untuk anaknya.

Dengan kuasa dan izin Allah, Maryam melahirkan seorang bayi yang dinamakan Isa. semata-mata atas kehendak Allah swt, Allah menciptakan Nabi Isa tanpa persenyawaan dari seorang laki-laki, sama seperti Dia menciptakan Nabi Adam tanpa ibu bapa.

Firman Allah dalam surah Ali-Imran, ayat 4;

"Ingatlah ketika malaikat Jibrail berkata, Wahai, Maryam. Sesungguhnya Allah memilihmu, menyucikanmu dan melebihkan dirimu daripada semua wanita di dunia yang sezaman denganmu."

Wallahualam.

Sumber/Kredit: pts.com.my

Share artikel ini:

PERINGATAN! Informasi di blog ini dipetik daripada pelbagai sumber dan tidak boleh dijadikan sebagai bahan rujukan utama. Pihak kami tidak akan bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah atau kemudaratan hasil daripada bacaan di blog ini Terima kasih..

0 comments:

Catat Ulasan

Please Subscribe my youtube channel. Tq.

Translate

CLOSE