Home » » Kisah Arasy Allah

Kisah Arasy Allah

Apakah itu Arasy? Ia adalah benda ghaib iaitu jasad yang dijisimkan. Penjaga bagi Arasy ialah malaikat.

Kaki-kaki malaikat yang memikul Arasy terletak di bumi paling bawah sedangkan kepala-kepala malaikat itu menembusi Arasy dalam keadaan khusuk tunduk tanpa mengangkat kepala. Kaki-kaki malaikat berada di bawah bumi dengan jarak 500 tahun perjalanan. Pada mulanya Arasy ALLAH amat berat sehinggakan malaikat tidak mampu mengangkatnya. Tetapi ALLAH memerintahkan supaya malaikat-malaikat tersebut mengucapkan SUBHANALLAH lalu Arasy itu menjadi ringan.

Diriwayatkan bahawa ada malaikat lain yang ingin tahu apa itu Arasy dan bertanya kepada ALLAH. Lalu ALLAH ciptakan pada malaikat tersebut 30,000 sayap dan terbanglah malaikat itu selama 30,000 tahun. Maka ALLAH pun bertanyalah kepada malaikat itu “Sudah sampaikah kamu ke Arasy?”. Jawab malaikat “Saya belum lagi menempuh 1/10 tinggi Arasy”.

Terdapat 8 Malaikat pemikul Arasy dan setiap malaikat mempunyai 4 wajah. Arasy ALLAH ada 7,000,000 tingkat dan setiap tingkat bertasbih kepada ALLAH dengan suara yang berbeza-beza. Andaikata ALLAH mengizinkan sesuatu untuk mendengarnya nescaya akan runtuhlah gunung-ganang dan akan keringlah air di lautan.

Pada Arasy terdapat gambar dari semua makhluk di dunia ini sama ada di daratan ataupun di lautan. ALLAH menciptakan Arasy dari permata zamrud hijau dan 4 buah tiangnya dari yakut merah.

Arasy pernah bertanya pada ALLAH adakah ia makhluk yang paling besar dicipta? Lalu ALLAH menciptakan seekor ular yang mampu melilit Arasy. Ular tewrsebut mempunyai 70,000 sayap dan pada setiap sayap ada 70,000 bulu. Setiap bulu ada 70,000 wajah dah setiap wajah ada 70,000 mulut. Setiap hari keluarlah tasbih dari mulut ular sebanyak titisan hujan, sebanyak batu-batu, sebanyak hari-hari di dunia dan sebanyak bilangan malaikat seluruhnya. Maka dililitnya Arasy oleh ular dengan menggunakan hanya separuh daripada panjang badannya.

SUBHANALLAH ALLAHUAKBAR….

Share artikel ini:

PERINGATAN! Informasi di blog ini dipetik daripada pelbagai sumber dan tidak boleh dijadikan sebagai bahan rujukan utama. Pihak kami tidak akan bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah atau kemudaratan hasil daripada bacaan di blog ini Terima kasih..

0 comments:

Catat Ulasan

Please Subscribe my youtube channel. Tq.

Translate

CLOSE