Home » » Nabi Ibrahim membina Kaabah

Nabi Ibrahim membina Kaabah

ALLAH memerintahkan Nabi Ibrahim membangunkan Baitul 'Atiq, iaitu masjid bagi manusia menyembah Allah.

Ulama salaf mengatakan setiap tingkat langit terdapat sebuah rumah. Penduduk langit beribadah kepada Allah di rumah itu.

Kerana itulah Allah memerintahkan nabi Ibrahim membuat bangunan seperti itu di muka bumi ini. Inilah kisah pembangunan Kaabah oleh nabi Ibrahim yang dibantu putera baginda, nabi Ismail.

Kisah bermula apabila nabi Ibrahim membawa isterinya, Hajar dan Ismail ke Makkah. Ketika itu, Hajar dalam masih menyusukan Ismail.

Nabi Ibrahim kemudian meletak Hajar dan Ismail di bawah pohon besar tetapi tiada sesiapa di situ termasuk sumber air.

Nabi Ibrahim hanya meninggalkan kurma dan bejana berisi air. Ketika nabi Ibrahim hendak pergi, Hajar mengikuti dari belakang dan bertanya, "Wahai Ibrahim, ke mana engkau akan pergi? Apakah engkau akan meninggalkan kami di lembah ini yang tiada sesiapa dan makanan apa pun?"

Hajar mengucapkan berkali-kali, namun nabi Ibrahim tidak menghiraukannya. Hajar bertanya lagi, "Apakah Allah yang memerintahkan engkau berbuat ini?"

Nabi Ibrahim kemudian menjawab, "Ya." Hajar lalu berkata, "Dia tidak akan membiarkan kami." Hajar kemudian kembali.


Di daerah Tsaniah, ketika kelibatnya hilang dari pandangan keluarga, nabi Ibrahim berdoa: "Ya Allah, sesungguhnya aku menempatkan sebahagian keturunanku di lembah yang tidak mempunyai tanaman di dekat rumah Engkau (Baitullah) yang dihormati. Ya Rabb Kami (yang demikian itu) agar mereka mendirikan solat, maka jadikanlah hati sebahagian manusia cenderung kepada mereka dan berilah mereka rezeki dari buah-buahan, mudah-mudahan mereka bersyukur."

Ketika persediaan air mereka habis, Hajar pun mencari air untuk dia dan puteranya. Dia ke bukit Safa, mencari-cari adakah orang di sana, namun tiada sesiapa ditemui.

Hajar kemudian ke Marwah dan mencari-cari orang di sana tetapi hampa. Hajar berulang alik dari Safa ke Marwah dan dari Marwah ke Safa sebanyak tujuh kali.
Oleh kerana itu, di dalam ibadat haji terdapat ibadat namanya Saei, iaitu berlari-lari kecil dari Safa ke Marwah sebanyak tujuh kali.

Apabila sampai ke Marwah, Hajar mendengar suara. Lalu dia berkata, "Diamlah". Dia mendengar suara itu lagi lalu mencarinya dan berkata, "Aku mendengarmu, apakah engkau dapat memberikan bantuan?"

Ternyata dia berada bersama malaikat di tempat di mana terdapat air zam-zam. Lalu, malaikat itu menggali tanah hingga akhirnya muncul air.

Dia mendapatkan air itu mengisi dalam bejananya dan kembali kepada Ismail dan menyusuinya.

Malaikat berkata kepada Hajar, "Janganlah engkau takut disia-siakan, kerana di sini akan dibina sebuah rumah oleh anak ini dan bapanya. Sesungguhnya Allah tidak akan mensia-siakan keluarganya."

Selepas beberapa waktu berlalu, serombongan suku Jurhum datang ke tempat itu dan tinggal di sekitar air zam-zam bersama Hajar dan Ismail. Ia atas izin dari Hajar.

Sementara itu, nabi Ismail kian meningkat dewasa dan belajar bahasa Arab dari Suku Jurhum. Baginda berkahwin dengan salah seorang wanita mereka.

Diceritakan bahawa tidak lama kemudian, Hajar meninggal dunia. Nabi Ibrahim datang menjenguk nabi Ismail dan hanya bertemu nabi Ismail dan isterinya.

Nabi Ibrahim bertanya kepada wanita itu ke mana nabi Ismail. Isterinya menjawab, "Dia mencari nafkah untuk kami."

Nabi Ibrahim bertanya keadaan mereka. Isteri nabi Ismail menjawab, "Kami dalam hidup dalam kesempitan dan kemiskinan."

Mendengar jawapan itu, sebelum pulang nabi Ibrahim berpesan kepada wanita itu menyampaikan salam kepada nabi Ismail bahawa Baginda akan dan berpesan agar nabi Ismail mengganti pegangan pintunya.

Selepas nabi Ismail pulang ke rumah, isterinya menceritakan peristiwa tadi dan menyampaikan pesan nabi Ibrahim kepada suaminya.

Mendengar hal berkenaan, nabi Ismail berkata kepada isterinya, "Itu tadi adalah bapaku. Dia menyuruhku untuk menceraikanmu, maka kembalilah engkau kepada orang tuamu."

Nabi Ismail pun menceraikan isterinya sesuai dengan pesan nabi Ibrahim dan kemudian berkahwin lagi dengan seorang wanita dari Bani Jurhum.

Selepas beberapa waktu, nabi Ibrahim kemudian kembali mengunjungi nabi Ismail. Namun, nabi Ismail tidak ada di rumah. Nabi Ibrahim pun menemui isteri nabi Ismail yang baru.

Beliau bertanya di mana nabi Ismail sekarang. Isterinya menjawab nabi Ismail sedang mencari nafkah. Nabi Ibrahim juga bertanya keadaan mereka.

Wanita itu menjawab keadaan mereka baik-baik saja sambil kemudian memuji Allah. Nabi Ibrahim bertanya makanan serta minuman mereka.

Wanita itu menjawab makanan mereka adalah daging, dan minuman adalah air. Maka nabi Ibrahim mendoakan mereka, "Ya Allah berkatilah mereka pada daging dan air."

Selepas itu, nabi Ibrahim pergi dari rumah nabi Ismail. Namun, Baginda berpesan kepada wanita itu agar nabi Ismail memperkukuh pegangan pintunya.

Ketika nabi Ismail pulang, beliau bertanya kepada isterinya, "Adakah tadi orang yang bertamu?" Isterinya menjawab, "Ada, seorang tua yang penampilannya baik." Dia memuji nabi Ibrahim. "Dia bertanya kepadaku dirimu, maka aku jelaskan keadaanmu kepadanya. Dia juga bertanya kehidupan kita, dan aku jawab kehidupan kita baik-baik saja."

Nabi Ismail kemudian bertanya, "Adakah dia ada berpesan sesuatu kepadamu?" Isterinya kembali menjawab, "Ya. Dia menyampaikan salam kepadamu dan menyuruhku mengukuhkan pegangan pintumu."

Nabi Ismail berkata, "Itu adalah ayahku dan engkau adalah pegangan pintu itu. Beliau menyuruhku untuk tetap berkahwin denganmu (menjagamu)."

Ketika nabi Ismail meraut anak panah, nabi Ibrahim pun datang. Nabi Ismail pun bangun menyambutnya dan mereka pun saling melepaskan rindu.

Selanjutnya, nabi Ibrahim berkata, "Wahai anakku, sesungguhnya Allah menyuruhku menjalankan perintah."

Ismail menjawab, "Lakukanlah apa yang diperintahkan Tuhanmu." "Apakah engkau akan membantuku?," tanya nabi Ibrahim.

"Aku pasti akan membantumu," jawab Ismail. Nabi Ibrahim kemudian menunjuk ke tompokan tanah yang lebih tinggi dari yang sekitarnya.

Baginda berkata, "Sesungguhnya Allah menyuruhku membuat rumah di sini." Pada saat itulah, Ismail mulai mengangkut batu, sementara Ibrahim memasangnya untuk membina Baitullah.

Selepas bangunan tinggi, Ismail membawakan sebuah batu untuk menjadi pijakan bagi nabi Ibrahim. Batu inilah yang akhirnya disebut sebagai maqam (tempat berdiri) nabi Ibrahim.

Mereka bekerja dan berdoa, "Wahai Tuhan kami terimalah dari kami (amalan kami), sesungguhnya Engkaulah yang Maha mendengar lagi Maha Mengetahui". Sampai akhirnya Kaabah pun berdiri di bumi Allah.

Credit to Mymetro

Share artikel ini:

PERINGATAN! Informasi di blog ini dipetik daripada pelbagai sumber dan tidak boleh dijadikan sebagai bahan rujukan utama. Pihak kami tidak akan bertanggungjawab sekiranya berlaku sebarang masalah atau kemudaratan hasil daripada bacaan di blog ini Terima kasih..

0 comments:

Catat Ulasan

Please Subscribe my youtube channel. Tq.

Translate

CLOSE